.

zaterdag 23 juni 2018


De onvermoede kanten van het broeikaseffect.



De effecten van de opwarming van de aarde zouden voor Nederland wel eens heel anders kunnen zijn, dan wordt vermoed. Nederland zou, zo luiden de voorspellingen langzamerhand een subtropisch klimaat krijgen. Opwarming zou in die zin een pluspunt voor West-Europa kunnen zijn. Bij een warmer klimaat sterven er minder mensen en is de oogst weldadiger. Er wordt dan verwezen naar de periode rond het jaar 1000, toen de temperaturen in Europa gemiddeld veel hoger waren dan hedentendage en de Europese beschaving om die reden floreerde.

Zou een dergelijk scenario zich herhalen, dan moeten we in Nederland misschien wel blij zijn met de effecten van de globale opwarming. Het aantal wijngaarden in Nederland neemt bijvoorbeeld toe.

Helaas, er zijn ook andere, somberder toekomstvoorspellingen. De ijsmassa's op en rond de Noordpool slinken in rap tempo. Dit leidt niet onmiddellijk tot verhoging van de zeespiegel, omdat het zeeijs betreft. Pas als ook het landijs van Groenland smelt, zal de zeespiegel stijgen. Maar door het smelten van het drijvende ijs, komt er in de Noordelijke oceaan steeds meer zoet water in de (zoute) zee.

Noord-West Europa en haar bewoners zijn gezegend door de zg. Warme Golfstroom. Deze zeestroming brengtal eeuwenlang warm water uit het Caribisch gebied naar het Noorden. Door deze Golfstroom zijn IJsland, Noord-Engeland en Noorwegen bewoonbaar en zorgt het gematigde zeeklimaat, dat hierdoor ontstaat, voor beschikbare, vruchtbare grond voor landbouw en veeteelt. Hiervan profiteert Nederland en is daardoor een exporteur van voedsel, vlees en vis. Onze welvaart is afhankelijk van de unieke stromingen in de oceanen, die de wereld omspannen.

De toename van zoet water in de Noordelijke IJszee kan echter funeste gevolgen hebben. Als het zeewater te zoet wordt, blokkeert het de voortgang (cyclus) van de Warme Golfstroom. Het klimaat in Noord-West Europa zal dramatisch veranderen, de effecten op onze voedselproductie zijn en enorm en gedeelten van Europa zullen onbewoonbaar worden. In plaats van een aangenaam subtropisch klimaat, zal een periode van extreme afkoeling volgen. Iets dergelijks heeft Nederland al eerder meegemaakt. In de 17e en 18e eeuw kende West-Europa een zogenaamde "Kleine IJstijd". De Republiek heeft zich hier doorheen geslagen, door onze schaatsvaardigheden versloegen we de Spanjaarden en in onze musea hangen diverse schilderijen, met de titel IJspret, uit die periode.



Uit: COLLEGE-AANTEKENINGEN, dM, SiTU, 2010

Geen opmerkingen:

Een reactie posten