.

woensdag 18 januari 2012

SERPENT MOUND (OHIO).



VIDEO: http://youtu.be/518cJMgDrss
Serpent Mound is een (pre)historische beeltenis van een slang die zich bevindt langsheen de Ohio Brush Creek in het zuiden van de staat Ohio, op het plateau van de gelijknamige krater - ook wel Serpent Mound Disturbance genoemd. Serpent Mound is circa 400 meter lang en 90 centimeter hoog en wordt de eerste keer vermeld in 'Ancient Monuments of the Mississippi Valley', een historisch werk uit 1848 over de onderzoeken van Ephraim George Squier en Edwin Hamilton Davis.

De bouw van Serpent Mound wordt toegeschreven aan drie verschillende prehistorische, inheemse culturen. Aanvankelijk werd de Adena cultuur of de Hopewell cultuur verantwoordelijk geacht voor de bouw van de beeltenis, maar ondertussen zijn de meeste onderzoekers het er over eens dat de Fort Ancient cultuur Serpent Mound rond 1070 construeerde. Toch moeten er nog een heleboel anomalieën van 's werelds grootse beeltenis van een slang onderzocht worden.

Het Cherokee volk brengt de legende van de uktena, een gevleugelde waterreptiel met bovennatuurlijke krachten en een kostbare edelsteen in zijn kop en verwant aan de piasa en het gehoornd serpent, in verband met de Serpent Mound. In tegenstelling tot de verschillende andere artificiële heuvels in de omgeving bevat Serpent Mound echter geen menselijke resten. Serpent Mound werd dus al zeker niet geconstrueerd voor begrafenisdoeleinden, maar heeft misschien wel astronomische betekenissen:
  • Clark en Marjorie Hardman publiceerden in 1987 dat het gebied rond de kop van de slang gealigneerd is met de ondergaande zon van de zomer zonnewende.
  • William F. Romain denkt in de kronkels van het slangenlichaam een opeenvolging van maanalingnaties te hebben gevonden.
  • Robert V. Fletcher and Terry L. Cameron zijn er van overtuigd dat de kronkels van Serpent Mound gealigneerd zijn met de twee jaarlijkse zonnewenden en equinoxen.

Als de bouw van Serpent Mound rond 1070 plaats heeft gevonden dan kunnen theoretisch gezien de bouwplannen beïnvloed zijn door twee astronomische gebeurtenissen: het heldere licht van de supernova die in 1054 zorgde voor het ontstaan van de Krabnevel in het sterrenbeeld Stier, ook bekend als M1, en de verschijning van de periodieke komeet Halley in 1066. Het licht van de supernova zou twee weken lang zichtbaar geweest zijn, zelfs gedurende de dag.

De staart van de komeet Halley verschijnt iedere 76 jaar altijd als een lange rechte lijn en lijkt dus in geen geval op het kronkelende lichaam van de slang. Er kunnen ook nog meerdere supernova's geweest tijdens de bouw van Serpent Mound. En hoewel de Krabnevel een spectaculaire astronomische aangelegenheid is kan het licht ervan geen inspiratie geweest zijn voor de aanleg van Serpent Mound.


Serpent Mound zou ook in overeenstemming met het patroon van sterren in het uitgestrekte sterrenbeeld Draak kunnen aangelegd zijn. Het sterrenbeeld past perfect in de beeltenis van de slang, met de toen geldende poolster Thuban (alpha Draconis), een ster in het sterrenbeeld Draak die ook bekend staat als Adib en "Staart van de Draak". Het geografisch centrum van het sterrenbeeld valt samen met de eerste van zeven bochten, gerekend vanaf het hoofd van de slang.
Sommige onderzoekers dateren de grondwerken van Serpent Mound tot circa 3000 voor Christus. Ze baseren zich daarvoor op de positie van het sterrenbeeld Draak en alpha Draconis. Door de precessie van de aardas stond rond 2700 voor Christus de noordelijke hemelpool in de buurt van deze ster en was alpha Draconis dus de Poolster. De alignatie van de afbeelding van de slang met de positie van de poolster laat ook zien hoe het ware noorden kan gevonden worden. Dit laatste werd pas in 1987 ontdekt omdat op Serpent Mound magneet- en moderne kompassen foutieve waarden lieten aflezen.

Een probleem dat geologen nog steeds bezig houdt is de kryptonvulkanische structuur van Serpent Mound. Sommige geologen denken dat Serpent Mound een krater is die zich vormde na de impact van een meteoriet zo'n 248 tot 286 miljoen jaar geleden. Anderen stellen dan weer dat de kryptonvulkanische structuur door krachten van binnen de aarde veroorzaakt werd, zoals bijvoorbeeld een explosie van gas uit een diepe magmabron. Maar stralenkegels (shatter cones), kegelvormige structuren in het gesteente onder Serpent Mound, worden enkel gevonden bij inslagkraters of ondergrondse kernproeven.

Sinds 7 april 2011 zijn archeologen op Serpent Mound aan de slag om uit te zoeken hoe oud Serpent Mound precies is (artikel). Sommigen denken immers dat Serpent Mount naar 800 voor Christus moet gedateerd worden. Dr. William Romain en een team archeologen van verschillende instituten zullen een aantal maanden onderzoek doen om de juiste ouderdom van Serpent Mound - voor eens en altijd? - te bepalen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten