.

dinsdag 22 januari 2019

Zomaar een straat in Harlingen
de WILLIAM BOOTHSTRAAT
Het stationsplein en toeleidende straten waren overvol. We schrijven 1890 en de stadsomroeper had de komst aangekondigd, met de trein vanuit Leeuwarden, van een delegatie van het Leger des Heils. De massa was dan ook teleurgesteld, dat het hier slechts om 2 officieren ging. Ondanks dat werd de delegatie van deze Engelse evangelisatie- beweging door de magistratuur uitgebreid ontvangen. In Engeland gebruikte men de naam Sal...vation Army, de leden droegen uniformen en het Leger des Heils kende, militair klinkende rangen.
Dit Leger had als doel evangelisatie, maar maakte geen onderscheid tussen de maatschappelijke rangen en standen en boden opvang, voedsel en hulp aan iedereen, die daar behoefte aan had. Dat was een gat in de markt omdat de Ned. Hervormde Kerk zich alleen met de leden van de kerk en de armen en behoeftigen aan hun lot over liet. En daar waren er veel van in Harlingen, met zijn Bargebuurt en bewoonde steegjes.
Het Leger des Heils had succes en Harlingen was een der eerste Nederlandse vestigingen. Ze werken al jaren vanuit een prachtig pand aan bovengenoemde straat (Amsterdamse school). De Zoutsloot werd er voor gedempt, waardoor de William Boothstraat breed is voor Harlinger begrippen.
William Booth was de Britse stichter en de eerste generaal van het Leger des Heils. Hij was de enige overlevende zoon van Samuel Booth en Mary Moss. Samuel Booth was een rijk man, wiens zaak in zijn latere leven failliet ging. In 1842 overleed zijn vader. Hij liet zijn vrouw en kind arm achter.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten