.

maandag 28 januari 2019






GESCHIEDENIS VAN FRIESLAND:

DE FRIESE KONINGEN - WYNALDUM, HOF VAN DE FRIESE VORSTEN
Koning Aldgisl van Friesland, uit de "Chronique ofte Historische geschiedenisse van Frieslandt" van P. Winsemius. (foto: Wikimedia)

 Audulf

Koning van Friesland

Periode ca. 600 - 630



Opvolger eerst bekende Aldgillis

Audulf of Adolf, (Latijn: Audulfus) was een Friese koning in de tijd niet lang na de Grote volksverhuizing (omstreeks 600).

Sommige historici gaan ervan uit dat er in de eerste helft van de 7e eeuw een Friese koning heeft bestaan met de naam Audulf, welke naam is samengesteld uit de woorden edel/adel en wolf. Het grondgebied waarover deze koning heerste lag mogelijk in het centraal rivierengebied van Nederland of wellicht in noorden van het huidige Friesland. De geschreven bronnen geven geen informatie over deze vorst, maar er zijn wel gouden munten gevonden met “AVDVLFUS” en “FRISIA” erop vermeld. De munten zijn in Nederland gevonden in Escharen en in de omgeving van Arnhem. Ook zijn ze aangetroffen in Engeland. De munten dateert men tussen 600 en 630.

Het gebied van de Friezen bestond omstreeks 600 uit verschillende kleine politieke eenheden, elk met een eigen machtscentrum en koning. Opgravingen in Noord-Westergo hebben aangetoond dat er zo'n koninkrijk bestaan heeft in de huidige provincie Friesland. Begin 2006 werd in Wijnaldum een muntstempel gevonden van Audulf met vermelding van AUDULF FRISIA op de plek waar men al eerder naar een hal van een Friese koning had gezocht.

Overwinnaar van de Franken

Een andere bijzondere vondst die in verband met koning Audulf wordt gebracht is de goudschat van Wieuwerd. Deze goudschat bevatte een munt met het opschrift VICTVRIA AVDVLFO (= overwinning aan Audulfus). Dit zou erop kunnen wijzen dat deze geslagen is na het behalen van een belangrijke overwinning door deze koning. Als volk komen de Franken het meest in aanmerking voor tegenstander, omdat zij met de Friezen de heerschappij over de delta van de Rijn betwistten.

DE GOUDSMID VAN WYNALDUM

Opgravingen hebben aangetoond, dat er in Wynaldum een of meerdere goudsmeden werkzaam zijn geweest. Zo zijn er gouddruppels gevonden, die ontstaan tijdens het smeden en bewerken van goud. De aanwezigheid van een Fries hof, wordt hiermee ondersteund. Wellicht dat de beroemde fibula en onderdelen van de goudschat van Wieuwerd plaatselijk werden vervaardigd. In ieder geval bevat de schat een gouden munt, geslagen ter ere van Audulf.
Vroege 8e eeuw


FRIESE KONINGEN, een brokkelige dynastie

In de vijfde eeuw voor Christus leefde Finn Folcwada, een Friese vorst, die in Engelse en Deense bronnen voorkomt. Ook wordt hij genoemd in het Heldendicht BEOWULF.(6e7e eeuw). Daarna zouden Aldigisl, Redbad en Poppo over de Friese Zeelanden. Met meer of minder succes. Redbad veroverde Utrecht en brandde Keulen plat, zijn zoon Poppe werd in 734 definitief door de Franken verslagen. Het einde van het koninkrijk Frisia.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten