.

zaterdag 5 mei 2012

Recensie: Het Insectenkookboek

De keuken van de toekomst krioelt van de insecten. Een nieuw kookboek laat u alvast kennis maken met de lekkerste recepten.

Salade met sprinkhanen zonder vleugeltjes en pootjes, minestrone met meelwormen en chocolademuffins met buffalowormen. Loopt het water u al in de mond?
Toekomst
Insecten hebben de toekomst in de keuken. Want zoals u wellicht weet, groeit de wereldbevolking snel en hebben we niet genoeg water en ruimte om die wereldbevolking alleen maar planten en vlees voor te blijven schotelen. Daar komt nog eens bij dat de manier waarop wij nu dieren en gewassen houden enorm slecht is voor het milieu: meststoffen brengen gevaarlijke broeikasgassen in de lucht. Insecten zijn een prachtig alternatief. Zo zijn er genoeg van. Per mens zijn er wereldwijd ongeveer 200 miljoen tot 2 miljard insecten terug te vinden. En het kweken van insecten is een stuk minder belastend voor het milieu dan de landbouw en veeteelt. En daar komt nog eens bij dat insecten heel gezond zijn. Ze bevatten bijvoorbeeld veel eiwitten.


Het Insectenkookboek is geschreven door Arnold van Huis, Henk van Gurp en Marcel Dicke. Het boek is een uitgave van Uitgeverij Atlas.

Op vakantie
Misschien heeft u er al wel eens over nagedacht om iets met insecten te koken. Of misschien heeft u (op vakantie) al wel eens insecten op. In een groot deel van de wereld horen ze namelijk gewoon in de keuken thuis en wordt er op markten volop in gehandeld. Alleen het westen is nog wat huiverig voor de kriebelende beestjes. Maar waarom eigenlijk? Want of u u er nu van bewust bent of niet: u eet al volop insecten. Het is heel aannemelijk dat in appelmoes, koffie en al die andere etenswaren die afkomstig zijn van gewassen die met insecten in aanraking komen, stukjes insecten terug te vinden zijn. Er is zelfs al wel eens onderzoek naar gedaan en daaruit bleek dat mensen gemiddeld – zonder het te weten – elk jaar zo’n 500 gram insecten binnenkregen.

Handige tips
In Nederland beginnen (amateur)koks, universiteiten en de voedingsindustrie de insecten nu ook te ontdekken. In ons landje kunt u bijvoorbeeld al sprinkhanen, meelwormen en buffalowormen voor consumptie kopen. Maar daarmee bent u natuurlijk nog niet klaar, want hoe bereidt u die dingen? En wat smaakt er lekker bij? Dat is het moment waarop Het Insectenkookboek dat mede dankzij de Wageningen University tot stand kwam, te hulp schiet. In het boek staan niet alleen recepten, maar ook handige tips. Zo is het bij het koken met sprinkhanen aan te raden om eerst de harde en scherpe vleugels en pootjes te verwijderen. Werkt u met levende insecten? Was en blancheer ze dan eerst. Natuurlijk hoeft u niet direct hele sprinkhanen te serveren. Begin eens door enkele insecten door een beslag of salade te gooien en bouw het rustig op.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten