.

zondag 5 februari 2012

NAPOLEON

Napoleon Bonaparte wilde tijdens etentjes indruk maken op de vrouwen. Om dat te doen instrueerde hij zijn bedienden om op de dinertafel speciaal bestek neer te leggen. Het bestek zag er heel normaal uit maar wanneer de vrouwen de vorken en messen oppakte, waren ze verbijsterd. In plaats van het zware bestek van staal of zilver, waren de vorken en messen zo licht als een veertje. Bonaparte legde uit dat het bestek gemaakt was van een zeldzaam en kostbaar metaal. Door het metaal was het prettiger om te eten, Bonaparte zei, dat het kwam omdat er niet zo veel gewicht in hun hand lag. De gemeenschap in Parijs raakte in de ban van het nieuwe bestek. De courtisanes verwonderden zich over de subtiele glans. En aristocraten vochten voor het bestek bij veilingen. Maar na een tijdje, werd het makkelijker om aan het metaal te komen. Het metaal werd daardoor minder waardevol. Toen dat gebeurde, werd de aantrekkingskracht van het metaal minder.Napoleon Bonaparte wilde tijdens etentjes indruk maken op de vrouwen. Om dat te doen instrueerde hij zijn bedienden om op de dinertafel speciaal bestek neer te leggen. Het bestek zag er heel normaal uit maar wanneer de vrouwen de vorken en messen oppakte, waren ze verbijsterd. In plaats van het zware bestek van staal of zilver, waren de vorken en messen zo licht als een veertje. Bonaparte legde uit dat het bestek gemaakt was van een zeldzaam en kostbaar metaal. Door het metaal was het prettiger om te eten, Bonaparte zei, dat het kwam omdat er niet zo veel gewicht in hun hand lag. De gemeenschap in Parijs raakte in de ban van het nieuwe bestek. De courtisanes verwonderden zich over de subtiele glans. En aristocraten vochten voor het bestek bij veilingen. Maar na een tijdje, werd het makkelijker om aan het metaal te komen. Het metaal werd daardoor minder waardevol. Toen dat gebeurde, werd de aantrekkingskracht van het metaal minder.
Tegenwoordig is het metaal alledaags. En iedereen kan kiezen om te eten met aluminium bestek, maar toch doet niemand het.
Tegenwoordig is het metaal alledaags. En iedereen kan kiezen om te eten met aluminium bestek, maar toch doet niemand het.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten