.

zaterdag 14 januari 2017


GESCHIEDENIS VAN HARLINGEN
STUDIE-MEMO 2

MAGNUS FORTEMAN
( Uit: Wikipedia, de vrije encyclopedie
)
...
Magnus of Magnus Forteman is de naam van de legendarische Friese vaandeldrager uit de 9e eeuw, onder wiens aanvoering de Friezen de stad Rome voor Karel de Grote veroverd zouden hebben. Aanleiding hiervoor zou een opstand van Romeinse edelen zijn waarbij de ogen van paus Leo III, volgens de sage de broer van Karel de Grote, waren uitgestoken en de paus de stad was uitgezet.
Karel de Grote beloonde de Friezen voor de verovering van Rome met een uit zeven artikelen bestaand privilege (de Magnuskeuren), die hen vrij maakte (Friese Vrijheid), alsmede 17 Keuren en 24 Landrechten.
De rode, wonderdoende, banier van Magnus (Magnusvaan) zou stammen van Friso, de legendarische stamvader der Friezen. Eeuwenlang was dit vaandel begraven op een onbekende plek, maar kon volgens de legende op aanwijzing van de Heilige Willibrord worden teruggevonden.
De figuur van Magnus heeft waarschijnlijk zijn oorsprong in de heilige Magnus van Trani, de medepatroon van de Kerk der Friezen in Rome.
Door bepaalde geschiedschrijvers is – met een zekere bedoeling – een heel geslacht “Forteman” om hem heen gereconstrueerd. Zijn vader was dan Gustavus Forteman, die in 777 de eerste kerk stichtte, de Dom van Almenum. Magnus zou zijn gesneuveld in de strijd tegen de Saracenen en daarna heilig zijn verklaard.
Algemeen beschouwt men de Magnussage als een legende en het Karelsprivilege als een vervalsing.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten