Werk moet onderdeel zijn van behandeling
25/02/2014
Jacobine Geel, voorzitter bestuur van GGZ Nederland, spreekt op de GGZ Kennisdag over de bijdrage die werk kan hebben aan het herstel van mensen met psychische problemen. Wat is voor haar de belangrijkste boodschap van het thema van de GGZ Kennisdag?
"In mijn speech zal ik aangeven dat wij het belangrijk vinden dat er meer aandacht van alle betrokken organisaties komt voor het belang van werk voor het herstelproces van onze patiënten. Patiënten willen zelf heel graag aan het werk en bovendien kan het een besparing opleveren, door verminderde uitkeringskosten en arbeidsproductiviteit. De betekenis van werk is tot nu toe nog niet door iedereen opgepikt, ook niet binnen de beroepsgroep. Terwijl dit een onderdeel van de behandeling zou kunnen zijn."
Wat is daarvoor nodig?
"Hiervoor is een cultuuromslag nodig, zowel binnen de zorg als bij werkgevers. Werkgevers moeten dit met ons willen aangaan en bereid zijn om te experimenteren. Daarnaast is een goede samenwerking met andere partijen essentieel, zoals het UWV, de gemeenten, arbodiensten, etc. En voor de financiële kant hebben we ook de zorgverzekeraars nodig, die zitten met ons aan tafel in de stuurgroep arbeidsparticipatie. Deze stuurgroep wordt geleid door de ministeries van VWS en Sociale Zaken.
Ik wil graag benadrukken dat we hier te maken hebben met verschillende patiëntgroepen: aan de ene kant een groep mensen met ernstige problemen en een lange afstand tot de arbeidsmarkt die ondersteuning nodig hebben bij de re-integratie naar werk en het behouden van werk, aan de andere kant mensen met meer lichte problematiek en korte afstand tot de arbeidsmarkt die zo snel mogelijk weer aan de slag willen (voorbeeld depressie). Dit vraagt om een verschillende, passende aanpak van alle partijen."
Hoe is dat te realiseren?"We moeten samen met werkgevers en andere partijen op zoek naar welke aanpak goed werkt. En deze best practices vervolgens verspreiden binnen de sector. Daarnaast zou ik aandacht willen vragen voor specifieke ggz-aanpak in wet- en regelgeving. Deze is vaak gericht op een succesvolle re-integratie en eenmalige plaatsingen, van waaruit de situatie voor mensen alleen maar verbetert. Bij mensen met psychische ziekten wordt de re-integratie gekenmerkt door wisselende perioden, met soms een terugval, waarbij maatwerk essentieel is.
Het thema van deze Kennisdag is de komende jaren van groot belang. Wij gaan er alles aan doen om zoveel mogelijk mensen aan het werk te krijgen en te houden."
Geen opmerkingen:
Een reactie posten