HOEZO “UIT HET JAAR NUL”
Wanneer iemand de uitdrukking “uit het jaar nul” gebruikt, heeft dit geen al te positieve betekenis. Een plan of voorstel is ouderwets, enigszins achterlijk en gedateerd. In ieder val: niet de moeite waard om verder over te praten of het idee uit te voeren.
Opmerkelijk is, dat het jaar nul, nooit heeft bestaan. Onze Juliaanse en Gregoriaanse kalender beginnen bij de geboorte van Christus met het jaar 1.
Moderne Bijbelkenners noemen nu het jaar 4 (voor Christus), als het meest waarschijnlijke geboortejaar. Rond kerstmis is ook twijfelachtig. In de winter bivakkeerden de herders niet in het veld. Daar was het veel te koud voor.
Door deze kalenders leven we nu in het jaar 2011.
Dat is overigens niet voor iedereen zo. De islamitische jaartelling begint als Mohammed van Mekka naar Medina trekt (de hidjra) in 622. Het islamitische jaar telt 12 maanmaanden en is daarmee 11 dagen korter dan het zonnejaar, dat wij gebruiken. De islamitische telling loopt langzaam in op de christelijke. Belangrijke feestdagen als de Ramadan, het Suikerfeest in het Offerfeest vallen elk jaar anderhalve week eerder. Op dit moment is het voor de Islam het jaar 1432.
De Joodse jaartelling rekent vanaf het jaar waarin volgens de Tenach de aarde geschapen is. Dat is het jaar 3761 voor het begin van onze jaartelling. Het Joodse jaar 5772 komt overeen met de periode september/october 2011 – 2012. Ook de Joodse en Islamitische kalender kennen het jaar nul niet.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten