.

zondag 14 augustus 2011

HOEZO KONINGINNEDAG


WAAROM KONING WILLEM ALEXANDER ZIJN VERJAARDAG

OP 30 APRIL VIERT

30 april hebben we te danken aan koningin Juliana, die op die dag geboren werd. Het betrof toen nog kleinschalige activiteiten. Vertegenwoordigers van provincies paradeerden langs het bordes en overhandigden verjaardagscadeaus. Volgens de cabaretier Wim Sonneveld, werden die prullaria, door de lakeien, achter de rododendrons gegooid.

Toen Juliana afstand deed en koningin Beatrix de troon besteeg, zat men met de traditionele datum. De viering van Koninginnedag zou moeten verschuiven. De autoriteiten zagen, dit als een probleem. De viering van Koninginnedag viel direct voor de viering van de “Dag van de Arbeid” op 1 mei. Koninginnedag op 30 april was een prima bliksemafleider en presentatie van de eenheid van de natie onder het Oranjehuis. In de vorige eeuw werd de 1e Mei nog uitbundig gevierd en waren volgens velen een bron van onrust en oproer.

Daarom bleef Koninginnedag op 30 april, werd Nederland een kolossale vrijmarkt, festivalterrein en cafĂ©. De aantrekkingskracht van de “Dag van de Arbeid” werd gemarginaliseerd. De revolutionairen zaten met een kater op de bank.

1 Mei zal echter altijd zijn aantrekkingskracht blijven houden, zeker in tijden van crises en bezuinigingen. Deze staan voor de deur.

Daarom zal Willem Alexander na zijn kroning zijn verjaardag op 30 april blijven vieren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten