.

zondag 14 augustus 2011

HOEZO HONDENWEER

In het Groene Woordenboek treffen we bij hondenweer als aantekening “ellendig” aan. Hondenweer is dus willekeurig welk, ellendig weer. Het kan van alles zijn. Regen, storm sneeuw of ijzel.

Onze spellingwijzigingen brengen ons hier op een dwaalspoor. Hondenweer werd vroeger geschreven als hondeweer. Dit was een soort samenduiding. Slecht weer, waarin men zijn hond nog niet naar buiten zou sturen. Dit brengt ons niet veel verder.
Dat komt door de automatische associatie met hond. Deze is er echter niet. Het kernwoord is ondeweer (ungewitter) of onweer. Met name de heftige onweersbuien in de zomerperiode. Deze konden een dramatisch effect op de oogst hebben. Met honden heeft het  totaal niets te maken.


Over dramatisch gesproken. In ons taalgebruik komen de woorden Armageddon en Apocalyps steeds vaker. Zelfs BarakObama gebruikt zze. Deze bijbelse termen beloven niet veel goeds. Het einde der tijden is volgens miljoenen aardbewoners nabij en velen gaan zich er ook naar gedragen. Après nous le deluge.

Armageddon verwijst naar het fort Megiddo in Libanon. Het is een favoriete plek om oorlogen uit te vechten. Dat gebeurt hier al duizenden jaren. Zelfs Napoleon is hier op campagne geweest.
Het gaat echter niet zozeer om dit gebied, maar over de veldslag, die daar in de nabije toekomst, plaats zal vinden. Hierin zal het Kwaad worden overwonnen, Jezus keert terug en we treden in het duizend-jarige vredesrijk en een Nieuw Jeruzalem.
Apocalyps wordt vaak synoniem gebruikt met elkaar opeenvolgende rampen, een atoomaanval en de ondergang van de wereld, zoals we die kennen.


Het woord Apocalyps is in de loop der eeuwen zwaar aangezet en hangt als een zwaard van Damocles boven ons hoofd.
Pellen we de angst-jagerij eraf, dan wordt de betekenis totaal anders. Apocalyps is het moment, waarop de gordijnen opengaan. Een moment, waarop een nieuwe wereld wordt getoond en waar we naar uitkijken.
Zo zal het zijn. Er zal ons een nieuwe inzicht worden geschonken voor de komende cyclus. Daar hoeven we niet bang voor te zijn, net als bij een bezoek aan de schouwburg.
Belangrijk is om in de komende maanden de studie te intensiveren en alert te zijn op de persoonlijke transformatie.


dM, SiTU, 2011

Geen opmerkingen:

Een reactie posten