.

zaterdag 17 december 2016


DE GESCHIEDENIS VAN DE FRIESLAND
DE GROTE OVERSTROMING
Zo'n 12- tot 13.000 jaar geleden was de Noordzee drooggevallen en was over de jaren veranderd in bosachtige landschap, vruchtbare vlakten en veel meren en rivieren (de Elbe kwam in de Noordelijke Atlantische oceaan uit, Thames en Rijn zochten hun weg door, wat het Kanaal werd; de scheiding tussen Brittannië en Europa.
Het klimaat was aangenaam en tot in Schotland konden druiven worden verbouwd. Het gebied werd bevolkt door Noorse stammen, Germanen en Friezen. Vooral de heuvel in de huidige Doggersbank. Op een diepte van 20 meter zijn restanten te vinden van mens en dier (o.a. De mammoet, de hyena en vissersdorpen).
Tijdens de ijstijden, die onze aarde heeft gekend, werd enorm veel water opgeslagen, waardoor de zeespiegel tot wel 100 meter daalde. Dit water komt gestaag vrij en bleek ook de ondergang van de mensen in de Noordzee. Door het gestage karakter van de stijging van het waterpeil maakte het de bewoners van Doggerland mogelijk om te migreren naar Engeland, Denemarken en de Frieslanden.
Hun leefomgeving en herkomst bedekt door 20 meter water en meer. De definitieve klap kwam door aardverschuiving, na een aardbeving voor de Noorse kust, waarna een apocalyptische tsunami , Doggerland verzwolg.
De transformatie van land naar zee heeft zich over de hele wereld voltrokken. Zo was de Middellandse zee en de Zwarte zee waren oorspronkelijk meren. Je kon van Noord-Afrika naar Malta lopen en vervolgens naar Italie. Toen de oceaan bij Gibraltar doorbrak, werden vele kuststeden definitief verzwolgen (Alexandrië).
Hetzelfde gebeurde in de Zwarte Zee. Bijna gelijk aan, wat zich in de Noordzee had afgespeeld. Toen de Middellandse zijn weg vond, dwong het stijgende water de bewoners op de vlucht, tot een d, met als gevolg dat het meer vergrootte, voortdurend een definitieve doorbraak van de Middellandse Zee het laatste, ooit door mensen en dieren bewoonde land onder water zette. In het kustgebied van beide zeeën, liggen de overblijfselen van honderden steden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten