.

woensdag 7 december 2016



GESCHIEDENIS VAN FRIESLAND


HERKOMST VAN DE FRIEZEN


Kort na de laatste ijstijd, zo'n 15.000 jaar BC. bestond de Noordzee nog niet. De kustlijn lag tussen Schotland en Jutland en rivieren stroomden in de Atlantische Oceaan.


Deze “Noordzee” was bewoond met een prominente plaats voor de Doggersbank (Doggerland). In het begin was het toendra-gebied en volgden jagers kudden mammoeten en reuzenherten. Later groeiden er loofbomen (eiken), wat betekende dat het er droger en warmer was. Dit maakte permanente bewoning mogelijk. Vissers en archeologen hebben vishaken, vuistbijlen en hoornen gebruiksvoorwerpen opgedoken. Duikers hebben langs de Deense en Engelse kust nederzettingen gelokaliseerd.


De ijsmassa's in Noord-Europa smolten, waardoor de zee-spiegel geleidelijk steeg en uiteindelijk bewoning onmogelijk maakte. De bewoners van Doggerland trokken naar veiliger oorden en tussen 6- en 4000 BC ontstond de Noordzee, als gevolg van tsunami's veroorzaakt door grondverschuivingen voor de kust van Noorwegen. Doggerland kwam onder water te staan en de bevolking trok naar hogere, veiliger plaatsen, zoals Schotland, Engeland, Denemarken en de Nederlandse Waddeneilanden. Dit waren de eerste Friezen!


Maar zij verschilden in het begin niet zoveel van de bewoners van Schotland en Engeland. Oud-Engels is vrijwel gelijk aan oud-Fries, er is geen verschil in het DNA van beide groepen en er zijn grote overeenkomsten tussen de religieuze gebruiken. Zowel in Engeland als Friesland speelden druïden een belangrijk rol. In Friesland is de naam van Bernlef, een blinde bard, overgeleverd. Nog steeds de naam van de Friese studentenvereniging aan de Groninger Universiteit.


https://youtu.be/mwyJg5qqXus

Geen opmerkingen:

Een reactie posten