Membraan produceert water uit rookgas
CapWa-project presenteert voorlopige resultaten
Een onder leiding van DNV Kema ontwikkelde membraantechnologie kan het rendement van kolencentrales tot 0,5 % verbeteren.
Tekst Thijs van Velzen
De membraantechnologie is door een internationaal consortium binnen het CapWa-project ontwikkeld om water uit de rookgassen te winnen. De membranen bestaan uit zeer dunne holle vezels, die zijn voorzien van een hydrofiele coating.
Een impressie van een membraanmodule. (CAPWA)
Een groot aantal van deze vezels wordt in een waterrijke gasstroom geplaatst, waarna een externe pomp een hoog vacuüm in de buisjes creëert. Watermoleculen plakken aan de hydrofiele vezels vast en diffunderen door vezels heen. Na condensatie resteert extreem zuiver, gedemineraliseerd water. De techniek kan zodoende bijdragen aan de drinkwatervoorziening in droge landen en bespaart bovendien energie, omdat de productie van demiwater normaliter veel energie vergt.
De door DNV KEMA bedachte techniek is begin dit jaar voor het eerst op industriële schaal getest. De voorlopige resultaten zijn deze week bekend gemaakt. Het onderzoeksrapport wordt half september gepubliceerd.
Een membraanmodule met een oppervlak van 30 m² in de Israëlisch kolencentrale Ruthenberg produceerde per etmaal 700 tot 1000 l demiwater. Een kleinere module van 1 m² in een Spaanse papierfabriek leverde dagelijks 50 l op.
‘Aangezien de productie van demiwater veel energie kost, zorgt de membraantechnologie voor een hoger rendement van de industriële installatie’, vertelt projectleider Ludwin Daal van DNV KEMA. ‘Voor een kolencentrale kan de techniek een verbetering van 0,3 tot 0,5 % opleveren.’
Geen opmerkingen:
Een reactie posten