.

zaterdag 16 juni 2012

OMD - ENOLA GAYE

Enola Gay is de naam van de Amerikaanse B-29 Superfortress-bommenwerper die tijdens de Tweede Wereldoorlog op 6 augustus 1945 de eerste atoombom, met de naam Little Boy, boven Hiroshima afwierp. Hierdoor kwamen 78.000 mensen direct om. Door de na-effecten als gevolg van de radioactieve straling liep het dodental uiteindelijk op tot ongeveer 140.000 eind 1945.
Het vliegtuig, met het serienummer B-2945-MO 44-86292, was uitgekozen door kolonel Paul Tibbets bij de Martin Omaha-fabriek in Omaha, Nebraska en was speciaal voor deze vlucht aangepast. Zo werden de bewapening en bepantsering voor een groot deel verwijderd om gewicht te besparen, zodat het vliegtuig op grotere hoogte kon vliegen, buiten het bereik van het luchtafweergeschut.
De piloot, Paul Tibbets, noemde het vliegtuig naar zijn moeder: Enola Gay.

Tijdens de vlucht werd de Enola Gay vergezeld door The Great Artiste, een vliegtuig met opnameapparatuur en door The Necessary Evil, een vliegtuig met fotografen. Een andere B-29 Superfortress-bommenwerper vloog als verkenningsvliegtuig een half uur vooruit om na te gaan of het weer wel geschikt was.

http://youtu.be/Jn_0H-k-90k

De ENOLA GAYE vertrok van een vliegbasis nabij Roswell, New Mexico


Geen opmerkingen:

Een reactie posten