.

dinsdag 26 juni 2018

SiTU Harns: MilieuMemo
 

 

Ieder van ons volgt met afgrijzen het drama, dat zich in de Golf van Mexico afspeelt. Op dit moment stroomt er nog steeds olie in zee. Het is maar de vraag of dit gat ooit gedicht kan worden. Zo niet, dan bereikt deze olie uiteindelijk ook onze stranden. Permanente gasbranden zijn bij de oliewinning al heel gewoon. Minder bekend is het drama dat zich op Midden-Java afspeelt. Bij boorwerkzaamheden, vier jaar geleden, kwam gloeiend hete modder naar boven. Niemand weet hoe het moet worden gestopt en de modderstroom gaat maar door en vernietigt steeds meer landbouwgrond. Nog onbekender zijn de tientallen ondergrondse branden, die er o.a. in China al tientallen jaren woeden. Veen- en steenkoollagen branden gestaag door en zijn niet te blussen. De aarde kent door mensenhand al diverse no-go areas. Tsjernobyl bijvoorbeeld. 

 

Misschien denkt U, dat is ver van wier. Dan moet ik U toch uit deze droom wekken. Friesland staat op de nominatie  voor ondergrondse opslag van giftige gassen, er wordt zout en gas gewonnen en in de toekomst zelfs kokend heet water.

Wat blijkt, Friesland ligt boven op een oeroude vulkaan. Daar is gelukkig een paar kilometer zand bovenop gekomen. Maar nu blijkt dat men op een diepte van 3 tot 4 kilometer kokend heet water heeft ontdekt en dat men dit water nu op wil pompen en dienstbaar maken aan onze onstuitbare energiebehoefte.

 

U snapt het al. Gezien het bovenstaande vraag ik me af of we de risico's hiervan wel overzien. Een permanente geyser bij Dokkum? Ter ver gegrepen? Dan de zoutwinning. ook in dit proces hollen we de aarde uit, zonder te weten. welke gevolgen dit heeft. Op dit moment praten we nog over een bodemdaling van centimers. Dat het veel erger kan worden, leest U in mijn blogbericht. Ik raad U aan de video te bekijken. U ziet dan, hoe een heel meer leegstroomt in een zoutmijn.

 

Aardbeving in Waddenzee


USQUERT - Afgelopen vrijdagochtend om 10.26 uur heeft er een kleine aardbeving in de Waddenzee plaatsgevonden. Dat meldt het KNMI. De aardbeving, ongeveer drie kilometer ten noorden van Usquert in Groningen, had een kracht van 2,5 op de schaal van Richter.
Het KNMI heeft een tiental meldingen ontvangen uit de plaatsen Warffum, Usquert en Uithuizen. De meldingen spreken voornamelijk van trillen van de grond. Sinds 1986 doen zich regelmatig aardbevingen voor in Noord-Nederland die veroorzaakt wordt door de gaswinning. Er zijn nu door het KNMI 650 van deze bevingen geregistreerd, waarvan de meeste in het 'Groningenveld' plasatsvinden.

 

dM, SiTU, 2010
 
Aardbevingen in Groningen
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten