.

woensdag 5 december 2018


DE SUPERIORITEIT VAN HET WESTEN: CHINA



China werd in de 19e eeuw beschouwd als een achtergebleven land, een “slapende draak”. Europa was het werelddeel waar de moderne techniek en de moderne staat tot ontwikkeling kwamen. In 1842 viel Engeland China aan. De Chinese vloot was geen partij voor de kanonnen van de Engelse oorlogsschepen. Ook op de vaste wal gaf de vuurkracht van de Britse soldaten de doorslag. De Chinese keizer was gedwongen om te capituleren. Het rijk werd gedompeld in schaamte. Het Engelse Imperium had een nieuwe slag geslagen,

Een van de Engelse kapiteins, commandeur W.H. Hall, die China als een primitief en onderontwikkeld land zag – de algemene opvatting in Europa - schreef in zijn dagboek. “Het is opmerkelijk, hoe snel de Chinezen onze modernste marineschepen (raderschepen) hebben gekopieerd.” De Chinezen beschikten tijdens het eerste treffen over raderboten van wel 90 meter lang. Maar dit waren geen kopieën van Europese ontwikkelingen, maar het gevolg van een zelfstandige technische ontwikkeling, die een millennium oud was. De Chinezen bezaten een fijnmazig kanalennet, waarin ook sluizen werden aangelegd. Een uitvinding, die wij toeschrijven aan Leonardo da Vinci. De kanalen werden overspannen door bruggen met een enkele hoge boog. Een techniek, die we in Europa pas veel later zien. De beschilderde onderkanten, schitterden als regenbogen op de golven.

In 1974 vonden Chinese boeren het eerste terracottabeeld van het begraven leger van de eerste keizer van China. Deze beelden waren oorspronkelijk met wapens uitgerust. Men vond vlijmscherpe zwaarden, die ruim 2000 jaar oud waren. Het bekendste en beruchtste wapen in het Chinese leger was de kruisboog. Dit wapen deed in Europa pas in de Middeleeuwen zijn intrede, toen het als ruim duizend jaar in China in gebruik was. Het was een staaltje technisch vernuft waar Europa niet aan kon tippen. De Chinezen beschikten zelfs over een soortement machinegeweer, dat tientallen pijlen per minuut af konden schieten. In hun strijd tegen de Engelsen werden deze kruisbogen nog gebruikt.

Daarbij moet worden aangetekend, dat dit complexe wapen, met zijn bronzen mechaniek, “en masse” werd geproduceerd en vergelijkbaar was met het schietmechanisme van een klassiek geweer. Ook de stijgbeugel bereikte uiteindelijk vanuit China Europa. Dit maakte het mogelijk voor geharnaste ridders om te paard slag te voeren.

Het Chinese leger experimenteerde al vroeg met hetelucht ballonnen en bemande vliegers. Marco Polo doet hier verslag van. Kinderspeelgoed bestond onder andere uit opwindbare helicoptervleugels. Dit speelgoed heeft grote invloed gehad op de ontwikkeling van het (zweef)vliegtuig in Europa. Ook hierin waren de Chinezen Europa ver vooruit. Maar bij de ontwikkeling van het vliegen, hoort ook de parachute. De Franse ambassadeur in Thailand zag Chinese acrobaten gebruik maken van parachutes en meldde dit onmiddellijk aan Parijs..

In de landbouw vonden de ijzeren ploeg en de kruiwagen in het westen pas in de 11e en 12e eeuw ingang. In China werden ze al honderden jaren daarvoor gebruikt. De Chinezen waren ook de eersten, die hun zaai- en pootgoed in rijen plantten. Het verlies door vogels werd daardoor minimaal. In Europa werd nog heel lang op de klassieke manier gezaaid en was de productiviteit aanmerkelijk minder. Toen dezer innovaties in het Westen hun intrede deden, had dit een agrarische revolutie tot gevolg. De basis voor de daarop volgende industriële revolutie in West-Europa en haar mondiale suprematie.

De Chinezen kenden al heel vroeg restaurants, met tafeltjes en een heus menu, waar ook de armen van een goede maaltijd konden genieten. Sommige van die restaurants waren zo beroemd, dat zelfs het Keizerlijke Hof, daar haar maaltijden bestelde. De eerste vormen van catering ter wereld.

Engeland noemt zich de uitvinder van het voetbal en Schotland als die van het golf. Niets is minder waar. Zowel de Grieken als de Chinezen speelden al heel lang een vorm van voetbal. In China werd gevoetbald met een opgepompte leren bal. Chinese afbeeldingen laten edellieden zien die golf spelen, inclusief caddies en een put met een vlaggetje. Algemeen wordt het schaakspel als een Indiase vinding gezien. Het was echter ook al in China bekend. Hier werd het gebruikt voor het doen van toekomstvoorspellingen (Yin en Yang). De Indiërs zou het hebben omgevormd tot een spel tussen twee opponenten. Het werd gebruikt voor de scholing van officieren en krijgsheren.

Marco Polo en zijn broers zijn zo ongeveer de enige Europeanen die het Chinese keizerrijk op haar hoogtepunt hebben bezocht. Marco Polo zou mie in Italië hebben geïntroduceerd. Dus ook spaghetti heeft een Chinese oorsprong. Tenslotte nog de paraplu. Deze verscheen in de 17e eeuw in Europa. In China bepaalden parasols al eeuwenlang het straatbeeld. De technische kant van een opvouwbare paraplu stamt duidelijk uit China.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten