.

woensdag 19 december 2018

HET VAANDEL VAN FRISO
Zijn volledige naam was Magnus Forteman, vertegenwoordiger van Karel de Grote, wiens voorgangers de Friezen hadden onderworpen. In deze regio.
Aan het einde van de 8e eeuw ontvangt Magnus een oproep van de koning. De Paus was Rome uitgezet en Charlemagne riep al zijn vazallen in Europa op om een troepenmacht bijeen te roepen en naar Rome af te reizen.
Het lukt Magnus om een contingent Friese ruiterij te verzamelen. De soldaten vertrekken onder een goed g...
esternte.
Enkele jaren eerder was het magische vaandel van Friso teruggevonden. Dit, bloedrode, vaandel bracht victorie en verrichte wonderen. Onder leiding van Friso had deze banier, de Friezen naar hun huidige thuislanden gevoerd.
Magnus kreeg toestemming om dit beroemde vaandel te voeren en vertrok ermee naar Rome om zich bij de troepen van Charlemagne te voegen.
Rome was een uitmuntende verdedigde stad, met indrukwekkende muren en imposante muren. Karel begreep dat een belegering een langdurige kwestie zou worden en veel levens zou kosten. De inventiviteit van Magnus kwam hem te hulp. Tijdens een verkenningstocht ontdekte hij een eeuwenoude waterpoort, die de opstandelingen onbekend was. De Friezen zwommen in volle wapenrusting Rome binnen en het lukt hen een aantal poorten te open. Karels leger trekt de stad binnen en de opstandelingen worden verdreven. Als beloning werd Charlemagne door de Paus tot Keizer gekroond (kerst 800). Maar ook Magnus en zijn Friezen werden beloond.
Met het vaandel Van Friso aan zijn voeten sprak de Keizer 24 Keuren uit over het Friese volk. Een daarvan was de onafhankelijkheid van de Friezen. Zij waren slechts verantwoordelijk verschuldigd aan de Keizer en hoefden geen andere heersers, zoals de Hollanders, boven zich te dulden. Magnus nam het vaandel en de verkregen Keuren mee terug naar Harlingen. Het vaandel, de Keuren, en Magnus' wapenrusting kregen een prominente plaats in de St.Michaelkerk op Almenum. Deze relikwieën zijn in de loop van de geschiedenis verloren gegaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten