.

zaterdag 1 april 2017

DE GESCHIEDENIS VAN HARLINGEN
Sint-Michäel

...
De naam van de aartsengel Michaël (Sint-Michiel) komt voor in zowel het Oude als het Nieuwe Testament en ook in de Koran. Daarom heeft Michaël voor zowel Joden, Christenen en Moslims een heilige betekenis.
Michaël, in de bijbel de naam van de engel die volgens Daniël 10:13, 21 en 12:1 het vrome Israël beschermt. In het Nieuwe Testament noemt Judas 9 hem als de aartsengel die met de Satan strijdt om het lijk van Mozes. In Openbaring 12:7–12 voert hij oorlog tegen de draak, die identiek is met de Satan (duivel).
De verering van de aartsengel als aanvoerder van de engelen en overwinnaar van de boze machten, als beschermer van het christenvolk en begeleider van de zielen van de gestorvenen naar het paradijs begon in de 4de eeuw in het Oosten. Ook in het Westen werd hij reeds vroegtijdig vereerd en heiligdommen aan hem gewijd verschenen met name op hooggelegen plaatsen (Mont-Saint-Michel, Normandië; St. Michael's Mount, Cornwall; Monte Sant’ Angelo en de St. Michaelkerk op Almenum, de huidige Grote Kerk. In Rome wijdde paus Gregorius de Grote het mausoleum van Hadrianus (Engelenburcht) aan de engel, nadat hij tijdens een pestepidemie in een verschijning Michaël had gezien, die zijn vlammend zwaard in de schede stak. Later werd hij in het volksgeloof ook degene die de zielen weegt bij het Laatste Oordeel.

Michaël werd de patroon van alle wapendragers en – omdat hij de weegschaal hanteert – van de bakkers, de weegmeesters, de apothekers e.a. Feestdagen: 29 sept. (kerkwijdingsfeest te Rome) en 8 mei (verschijning op de Monte Sant’ Angelo).
In de beeldende kunst werd Michaël in de Byzantijnse tijd afgebeeld met de purperen chlamys van het keizerlijk hof; hij draagt een lange staf in de hand, waaraan een wimpel met in het Grieks de woorden: Heilig, heilig, heilig (Jesaja 6:3). In het Westen is hij gekleed in een lange tuniek, of ook als ridder met zwaard en hellebaard. Ook wordt hij in de lucht staande of vliegend afgebeeld en dan met het getrokken zwaard in de hand. Als hij in cyclus wordt afgebeeld zijn er vier scènes: gevecht tegen de draak, wegen van de zielen, verschijningen en wonderen.

Islam
In de Koran wordt Michaël slechts eenmaal genoemd. Soera 2:99 luidt: 'Al wie een vijand is van God en Zijn engelen en Zijn boodschappers en Gabriël en Michaël, God is een vijand van zulke ongelovigen.

Feestdag:
29 september (St-Michel)

Atributen:
Mat zwaard, draak, weegschaal

Patronaat:
Militairen, verleidingen, zieken en stervenden, christenen, heilige dood,

Profiel:
Aartsengel die het geloof verdedigt; vaak op bergtoppen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten