.

donderdag 1 november 2018

DE GESCHIEDENIS VAN HARLINGEN




Magnus Forteman, dat “grote, sterke man” betekent, was een voorbeeldig ruiter en een machtig krijger. Karel de Grote riep zijn hulp in, en als ingezetene van Harlingen was hij verplicht daaraan gehoor te geven. Magnus Forteman was onderdaan van deze machtige keizer, die West- en Midden-Europa, en dus ook de Frieslanden, beheerste.

Een van Karels bondgenoten was de Paus in Rome. Toen diens positie in het gedrang kwam en hij zelfs eind 9e eeuw de stad Rome werd uitgezet, schoot de machtige keizer te hulp. Zijn leger bestond onder meer uit een contingent Friese cavalerie, onder leiding van de Harlinger aanvoerder Magnus Forteman.

De aanval op de Heilige stad stagneerde en de belegering sleepte zich voort. Omdat de cavalerie nog maar weinig in actie kwam, hadden Magnus en zijn mede-Friezen tijd om de fortificaties van Rome te bestuderen. Rome's muren en torens hadden de tand des tijds goed doorstaan en konden een langdurige belegering goed weerrstaan. Werden ze toch doorbroken, dan stuitten de aanvallers op nieuwe vestingmuren, die de 7 heuvelen van Rome beschermden.

Tijdens hun speurtocht deed Magnus een belangrijke ontdekking. Een aanval over de muren was dan misschien onmogelijk, onder de muren door daarentegen wel. De stad werd namelijk op ingenieuze wijze voorzien van vers water, dat via ruime tunnels werd aangevoerd uit de nabije omgeving en vervolgens tot diep in de stad gebracht. Dit complex van tunnels en duikers was meer dan 1000 jaar oud en leek door de opstandige Romeinen vergeten.

Om een, interessant, verhaal in te korten. De Friezen waren uitstekende zwemmers en een groep van hen bereikte zwemmend en duikend de stadspoorten. Nadat de poorten geopend waren, trok Karel de Grote Rome binnen, de stad waar hij op Kerstmis van het jaar 800 door de Paus tot Keizer werd gekroond, en herstelde de orde.



Keizer Karel was zeer tevreden over de prestaties van Magnus Forteman en zijn Friezen en hij beloonde hen dienovereenkomstig.

Karel de Grote gaf de Friese bondgenoten regionale autonomie en maakte de Frieslanden los van Holland. Ze bleven wel onderdeel van het Habsburgse Keizerrijk, maar in de 7 Frieslanden (ja, daarom heeft onze vlag 7 plompenbladen)

waren ze vrij en mochten ze hun eigen zaakjes regelen. Het betrof een gebied dat reikte van het Zwin in Belgie tot aan de Deense grens.

Dit decreet is ondertekend door Keizer Karel de Grote, de Paus en waarschijnlijk ook Magnus Forteman, uit Harlingen. Deze Friese Keuren werden in de Dom van Almenum, na terugkomst van Magnus Forteman en zijn strijders bewaard en gekoesterd.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten