.

donderdag 9 februari 2017

WIST U DIT; MASTER Klaas (SiTU)
ONZE VLAG

Aan het begin van de strijd van de Verenigde Nederlanden voerden de opstandelingen vlaggen met de kleuren “Oranje – Blanje (wit) en Bleu (blauw)”. Deze vlag werd de Prinsenvlag genoemd. Er ontstonden problemen bij het fabriceren van de vlaggen. De ingrediënten van de kleurstof oranje waren erg moeilijk te krijgen. Daarom verving men oranje door rood en ontstond de -Rood-Wit-Blauwe” Nederlandse vlag.
Ook de Friese vlag kent rood-wit... en blauw. Diagonaal blauw en wit en met 7 rode “plompenbladen”. Deze pomp-bladen verwijzen naar de oorspronkelijke Friese Zeelanden. Deze 7 Zeelanden reikten van het Belgische Brugge tot voorbij Embden in Duitsland. Oostergo en Westergo, het huidige Friesland, maakten hiervan deel uit.
Maar de verandering van de kleuren van onze huidige vlag was niet alleen een pragmatische keuze. In de strijd waren kleuren en vlaggen een bron van symboliek (betekenissen), inspiratie, herkenning en informatie. Een “witte” vlag zien we bijvoorbeeld als teken van overgave, maar wit staat ook voor spiritualiteit en geloof. Heraldiek (zilver of argent): trouw.
Rood is de kleur van de woede en wordt geassocieerd met de oorlogsgod Mars. Rood betekent dus strijd, in dit geval voor onze onafhankelijkheid. In het westen wordt de keur rood ook verbonden aan vreugde, weelde en adel (rode loper). Heraldiek (keel): moed en opoffering.
Blauw was van oudsher de kleur van de livreien van de lakeien en personeelsleden van de prinsen van Oranje (Nassausblauw). De heraldische betekenis is wetenschap en waarheid.
En Oranje? Heraldisch: Trouw, maar ook gemeenschap en cultuur.
Overigens. Het shirt van de Friese voetbalvereniging Heerenveen is door de Engelse voetbalpers uitgeroepen tot het lelijkste shirt. Ter wereld. Opvallender kan het niet, dus.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten