.

maandag 27 maart 2017


GESCHIEDENIS WORDT GESCHREVEN DOOR DE OVERWINNAARS, toegeschreven aan Napoleon.
Geschiedenis, ook de lokale, die ons wordt overgedragen, staat vol vervalsingen en is bedoeld om ons ver van de waarheid vandaan te houden. SiTU
Stelling
...
Als we spreken over de geschiedenis van Harlingen, zouden we het moeten hebben over die van Harlingen en Almenum.
Deze laatste plek is ouder en heeft duizenden jaren een belangrijke rol gespeeld bij de Friezen en is in 777 overgenomen door de christelijke kerk door de bouw van de st. Michaelkerk. Michaelskerk. Pas in de 16e eeuw is Almenum door de gemeente Harlingen gekocht van Philips II. Hierdoor kon de ommuring van de vestingstad in wording worden voltooid.
Almenum was van oorsprong een cultisch centrum voor de heidense bewoners van deze streek. Hierbij dient men rekening te houden met de lagere zeespiegel. De Waddeneilanden waren goed bereikbaar en 't Griend was bewoond en bezat een kerk. Het eiland Almenum werd omringd door wat nu om de Heiligendag, Franekereind en de Singel liggen, was begroeid met heilige bomen en er tussen liepen heilige koeien en stieren.
Almenum betekent dan ook “begroeide hoogte”. Door de kap van deze woudreuzen en de bouw van de eerste katholieke kerk, werd een tijdperk afgesloten. De Friezen bekeerden zich, relatief laat, tot het christendom.

Harlingen (Harald linggi, d.w.z. Toebehorend aan Harald, (een Noorse krijgsheer) groeide vanuit het 'Eylant' uit tot de latere stad( het stratenpatroon is een matrix van hoofdwegen/vaarten (west-oost) en stegen (noord-zuid) , dit in tegenstelling tot Almenum, die organischer is. Bewoners waren in eerste instantie Noormannen, ingehuurd door de verantwoordelijke kerkelijk leiders. Deze werden geacht de St. Michaelskerk beschermen tegen een aanval van de Vikingen, die vanaf eind 7e eeuw hun rooftochten hielden, tot in Keulen en Parijs. Veel Friese mannen hadden zich in de 5e en 6e eeuw aangesloten bij de Angelen en Saksen, die de Britse eilanden veroverden.
Friezen waren hier vooral actief als handelaar. De Angelen (Engeland) en Saksen hadden het voornemen er zich te vestigen. Westergo had te weinig weerbare mannen om de relikwieën van de Michaelkerk, waaronder de wonderen brengende rode Magnusvaan, die door de oer-Fries Friso uit Atlantis werd meegebracht en de Magnuskeuren, documenten waarin de vrijheid voor het Friese volk was vastgelegd, te verdedigen. De stad “Herlinghe” groeide vervolgens ook door de terugkomst van Friese handelaren uit Engeland. (na 1066; verovering van het “Angelenland” door Willem de Veroveraar.) Almenum heeft, bij mijn weten, geen aanvallen van Vikingen te verduren gehad.

De courante verklaring dat “Harlingen” en “Harns”, zoals het nu op de plaatsnaamborden staat, zouden verwijzen naar twee rivaliserende families, woonachtig op Almenum, is ongegrond en historisch niet hard te maken. Van een Harlinga-state is geen locatie bekend, noch zijn er restanten van gevonden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten